Kralj je rođen 8. siječnja 1935. u Mississippiju, a odrastao je u Memphisu i, premda je za vrijeme karijere zaradio četiri i pol milijarde dolara te povremeno živio u Kaliforniji, cijelo se vrijeme vraćao u Memphis gdje je izgradio svoj dom – Graceland.

Danas, gotovo 30 godina nakon njegove smrti, Graceland Memphisu godišnje donosi oko 150 milijuna dolara. Ujedno, svake godine samo Bijela kuća privuče više turista od Gracelanda.


'Jailhouse Rock', prvi videospot u povijesti televizije
Razloga zbog kojih Elvisa nazivaju kraljem ima napretek. Nitko nije prodao više od Elvisovih milijardu i tristo milijuna prodanih albuma diljem svijeta. Od svojih prvih singlica 1954. do megahita Little Less Conversation iz 2002. u obradi Junkie XL, Elvis je bio više puta na vrhu svjetskih glazbenih ljestvica od bilo kojeg drugog izvođača osim Beatlesa.

Vjerovali ili ne, izvođačica koja je izjednačena s Elvisom po broju singlova broj jedan je Mariah Carey! Elvis i Mariah imaju ih 17, a Beatlesi su sami na vrhu sa 20 hit singlova, no to se odnosi samo na SAD.

Elvis je uvijek tvrdio da je samo popularizirao negro glazbu, koju je poznavao još kao dječak na jugu SAD-a. S glazbenog aspekta to je točno, jer je među prvima svirao i pjevao rythm/blues, glazbu koju je 50-ih slušala isključivo crna publika. No tijekom karijere snimio je i gomile pop, duhovnih, country i folk pjesama, iako osobno nije napisao nijednu!


Elvis Presley i Ann Margaret u filmu 'Viva Las Vegas'
Jednom kada je elvisomanija uhvatila maha, bilo je potpuno svejedno kakvu vrstu glazbe izvodi. Ispočetka je bilo otpora, u nekim gradovima, poput Jeffersona na Floridi, suci su mu prijetili da će biti uhićen bude li izvodio divlju glazbu, a on je cijeli koncert odradio u stavu mirno, mašući samo jednim prstom u znak protesta.

Dio optužbi, dakako, išao je na račun njegova za ono vrijeme šokantnog nastupa. Prije Elvisa gotovo nitko nije njihao kukove, no Elvis the Pelvis učinio je to na nacionalnoj televiziji još sredinom pedesetih, a legendaran je njegov nastup u emisiji Ed Sullivan Show gdje su ga zbog straha od bunta gledatelja snimali samo od pasa naviše.

Unatoč eksplicitno seksualnom ponašanju, generalno se smatra da je Elvis bio kralj svugdje osim u krevetu. Iako je stalno bio okružen zgodnim djevojkama, u početku u pravilu maloljetnima, niti jedna nije vrijeme provedeno s njim opisivala kao nešto posebno.

Naprotiv, Natalie Wood i Cybill Shepherd otvoreno su rekle da je papak. Shepherd je čak tvrdila da je tek u vezi s njom prvi put otkrio oralni seks. Jedino je njegova dugogodišnja prijateljica Ann Margaret odbijala govoriti o Elvisovim seksualnim navikama.


Američki predsjednik Richard Nixon i naoružani Elvis u Ovalnom uredu


Čini se da mu je majka Gladys bila jedina bitna žena u životu, a njegovu čudnu seksualnost kasnije su iskoristile feministice za svoje argumente, pa je Elvis i danas ikona u lezbijskim krugovima.

Karijeri kralja rock'n'rolla nije naštetilo ni dvogodišnje služenje vojske u Njemačkoj, kao ni serija u prosjeku vrlo loših holivudskih filmova. Ploče su se prodavale kao lude, a od 31 filma i dva dokumentarca u kojima je nastupio, samo jedan nije vratio uloženi novac.

Poštanska markica
i
zdana 1993. u čast Elvisa
Godinama je Elvis bio osoba s najvećom poreznom prijavom u SAD-u. Mnogi tvrde da je mogao biti i bogatiji da je pratio što s njegovom karijerom radi njegov menadžer Pukovnik Tom Parker, no Elvisu je i 50 posto zarade, koliko mu je ostajalo nakon Parkerove poštene

Čak su i Beatlesi, jedini koji se mogu uspoređivati s Elvisom, bili njegovi veliki fanovi. Lennon je često za boravka u SAD-u navraćao na druženje s njim, a po njemu je nazvao i svog mačka. Poznato je i to da su Jimmy Page i Robert Plant išli na Elvisove koncerte i kada su Zeppelini već i sami bili svjetske zvijezde.

Tražite li još koji razlog zašto se baš on smatra kraljem, evo još nekih zanimljivosti. Recimo, član je čak tri kuće slavnih. Svojataju ga Rock'n'Roll, Country i Gospel Hall of Fame. Zanimljivo, religiozni Elvis u karijeri je dobio samo tri Grammyja, sva tri za gospel glazbu.

Njegov koncert Aloha From Hawai uživo je pratilo više gledatelja nego spuštanje na Mjesec, dok se Jailhouse Rock općenito smatra prvim videospotom u povijesti televizije.
provizije, bilo više nego što je mogao potrošiti za života.

Priscilla, Lisa Marie i Elvis Presley


Upravo je Elvis jedina osoba za koju se zna da je unijela napunjeni pištolj u Ovalni ured tadašnjeg predsjednika SAD-a Richarda Nixona. Ondje je tražio i dobio status agenta FBI-a i to u odjelu za suzbijanje narkotika! Pištolj je ponio kao dar Richardu Nixonu (ako ovo nije ironično, onda ne znamo što je!), a fotografija iz Bijele kuće je najčešće objavljivana fotografija u povijesti američkog novinarstva.

Potkraj karijere još uvijek je rušio sve rekorde. Iako su mu pjesme bile sve lošije, a on sam se pretvorio u karikaturu s plaštevima i suludim kostimima u stilu Liberacea, njegova američka turneja iz 1977. bila je potpuno rasprodana, a neki od koncerata ušli su i u Guinnessovu knjigu rekorda po broju gledatelja.

Umro je 16. kolovoza 1977. na WC-u, čitajući knjigu o Isusu. U sebi je imao četrnaest različitih droga, tj. lijekova, od kojih 10 u opasnim količinama, a iza sebe je ostavio Graceland, kćer Lisu Marie (koja je kasnije bila u braku s Michaelom Jacksonom) i milijune fanova u cijelom svijetu.


Debeli Elvis na jednom od posljednjih nastupa 1977.
Ekonomski magazin Forbes marljivo prati njegovu ostavštinu. Elvis je već šest godina zaredom na samom vrhu ljestvice pokojnika koji još donose novac. Billboard ga proglašava pjevačem stoljeća, a Rolling Stone trećim najutjecajnijim izvođačem svih vremena. Bez obzira na to što su prvi (Beatlesi) i drugi (Bob Dylan) bili Elvisovi fanovi.

Dakle, što god mislili o hillbillyju s gitarom, Elvis je i danas jedna od najvećih ikona popularne kulture. Čak i ako je živ negdje na planetu s kojeg je i došao prije točno sedamdeset i dvije godine. To, uostalom, tvrdi i Douglas Adams u šestom nastavku trilogije Vodič za autostopere kroz galaksiju.