beats by dre cheap

In memoriam: Toše Proeski

U teškoj prometnoj nesreći, koja se dogodila u ranim jutarnjim satima u blizini Nove Gradiške, smrtno je stradao muzički velikan Toše Proeski (26)...

Toše Proeski nažalost je podlegao ozljedama, a vozač automobila i menadžerica Ljiljana Petrović zadobili su teže ozljede.

'Pjevač anđeoskog glasa' iz Makedonije, kako su ga s dobrim razlogom često oslovljavali obožavatelji i kritičari širom regije, postao je jedan od najpopularnijih izvođača s prostora bivše Jugoslavije, a s aktualnim albumom 'Igra bez granica', u rekordnom je roku dostigao Zlatnu nakladu.

Svoju kratku, ali blistavu karijeru Toše Proeski započeo je 1996. godine na dječjem festivalu Makfest, nakon čega je nastupao na raznim festivalima u Makedoniji i redovito osvajao nagrade publike i stručnih žirija.

Toše Proeski svoju je popularnost stekao ne samo iznimnim vokalnim sposobnostima, već i svojom beskrajnom humanošću. Kao jedan od UNICEF-ovih ambasadora, snimio je pjesmu 'This World' za potrebe humanitarnih akcija za pomoć djeci, a iz godine u godinu, kako je njegova popularnost rasla, održavao je sve više humanitarnih koncerata. Djelovao je humanitarno gdje god je zatrebalo, bilo da se radilo o akcijama za djecu s posebnim potrebama, unapređenju obrazovnih mogućnosti djece širom Makedonije ili pak konkretnim akcijama za pomoć siromašnima, objavljeno je na portalu Dnevnik.hr.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Njegova je muzička karijera započela 1996. godine kada je pobijedio na festivalu „Melfest“, a 1998. godine sudjelovao je u makedonskom nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom „Ostani do kraja“. Svoj prvi album „Nekade vo nokta“ objavljuje 1999. godine. Iste godine na Skopje festivalu osvaja prvu nagradu publike s pjesmom „Tvoji poljupci na mojoj bijeloj košulji“, a na ljeto održava prvi samostalni koncert u Skopju. U junu 2000. objavljuje novi album „Sinot Božji“. Na Podgorica Festivalu 2001. godine osvaja 2. mjesto sa pjesmom „Nemir“, a u martu iste godine u Skopju održava 5 zaredom rasprodanih koncerata.U oktobru 2002. objavljuje treći album „Ako me pogledaš u oči“, a u novembru 2002. kreće na prvu veliku turneju. Na velikom festivalu Beovizija 2003. pobjeđuje s pjesmom „Čija si“ koja postaje veliki hit, a Toše kreće graditi međunarodnu karijeru. Iste godine pobjeđuje na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije. U Turskoj 2004. predstavlja Makedoniju sa pjesmom „Life“. Godine 2004. objavljuje album „Dan za nas“, četvrti po redu i prvi za teritorij Hrvatske i Slovenije, a 2005. godine objavljuje hit album „Pratim te“. Već 2006. godine slijedi album „Božilak“ na kojem interpretira tradicionalne makedonske pjesme. U augustu 2007. Toše Proeski objavljuje svoj aktualni album „Igra bez granica“ koji već po objavi kritičari u Hrvatskoj nazivaju albumom godine.

Posljednji veliki koncert Toše Proeski održao je u Skopju 5.10.2007. godine na gradskom stadionu. Hrvatska publika Tošu Proeskog pamtit će po čitavom nizu iznimno popularnih pjesama, a s pjesmom „Veži me za sebe“ ove je godine osvojio Grand Prix 11 Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru. Toše je hrvatsku publiku posebno oduševio pjesmom „Srce nije kamen“, najemitiranijom pjesmom hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu, a srca slušatelja od 7 do 77 definitivno je osvojio svojom posljednjom grandioznom pjesmom „Igra bez granica“...

♥♥St@rS♥♥
http://stars02.blogger.ba
16/10/2007 14:30